Köpa ytterkläder till dagis

Ytterkläder till dagis

Att köpa ytterkläder som barnet ska använda på dagis kan vara en hel vetenskap – visste du det? Ska man köra på vindjacka, överdragsbyxa och klassiska galonkläder som vi själva hade på åttiotalet eller satsa på stort och köra avancerade funktionskläder? Du köper barnkläder online med rabattkod här.

Om du frågar mig är det inget att orda om – faktum är att riktiga funktionsplagg rent av kan löna sig ekonomiskt, förutom de många fördelar de ger barnet. Här är mitt svar på varför:

Rätt plagg för rätt tid

Till att börja med: det räcker med en jacka och en byxa till hösten. Istället för att köra på en jacka och byxa som är vindtät och andas och dessutom en regnjacka och en regnbyxa i galon får du kläder som funkar för bägge användningsområdena. Två plagg istället för fyra, med andra ord. Så redan där är det ekonomiska argumentet att funktionsplagg är dyrare än galonkläder eliminerat.

Ytterklader till dagis

Galonkläder

Dessutom har funktionsplaggen oftast ett högre andrahandsvärde än vindjackor och galonkläder, vilket gör att man till och med kan gå ekonomiskt på plus om man väljer de dyrare funktionsplaggen framför nästan lika dyra traditionella kläder. Många funktionsplagg har dessutom en lång livstid så att de kan ärvas eller köpas och senare säljas begagnade.

Bekväma uteplagg

Men den stora vinsten går till personalen på dagis och till barnet. Med mjuka, smidiga och bekväma uteplagg har även små barn lätt att röra sig i sina ytterkläder. Det är en klar fördel jämfört med lager på lager och galonplagg överst. En annan fördel är att barnet redan när det går ut är förberett för en eventuell regnskur även om det inte regnar just då. Kläderna funkar ju lika bra oavsett väder så det finns ingen risk att man måste gå in och byta om ifall vädret slår om.

Funktionskläder för barn

Det allra bästa med funktionskläderna är dock att de andas. Att kläderna andas betyder att de transporterar bort fukten inifrån barnets hud vilket gör att barnet slipper bli svettigt. Ett svettigt barn kyls snabbt ner inifrån och kan inte vara ute särskilt länge utan att börja frysa. Trots att andningsförmågan är så god är kläderna helt vattentäta och kan därför ersätta vanliga galonkläder.

Nordiska märken

Det finns många bra nordiska varumärken inom funktionskläder. Från Sverige kommer varumärket Didriksons som tillverkat både galonkläder och kläder i funktionsmaterial länge – företaget startades redan 1913! Från Sverige kommer också varumärken som Peak Performance, Abeko, Isbjörn of Sweden (Nanook) och Hestra.

Från Norge kommer varumärken som Helly Hansen och Bergarns och från Danmark kommer funktions-varumärken som Molo, Ticket to Heaven och Lego Wear. Finland var tidiga att tillverka barnkläder med textilier som innehåller membran som är vattentätt och andas och ledande inom detta segment var länge finska Reima med sitt material Reima Tec.

Billiga funktionsplagg för barn

Billigare funktionsplagg har oftast inte dessa membran som till exempel Reima Tec och Goretex utan är vattentäta tack vare ett yttre lager tyg som är impregnerat – denna metod att tillverka funktionskläder kallas coating. Vattentätheten i ett plagg mäts i mm vattenpelare som materialet kan stå emot. 2.000 mm vattenpelare räknas som vattentätt men det finns kläder som klarar upp till 10.000 mm vattenpelare eller ännu mer.

Oftast duger dock 2.000 mm utmärkt för de flesta barns och vuxnas behov. I mitt tycke är även billiga coating-funktionsplagg definitivt att föredra framför galonkläder både till dagis, skola och fritid. Det tycker även mina barn så för oss är det självklart att välja bra funktionskläder till både barn och vuxna.