Bygga terrass till en låg kostnad

Terrassbygge med rabatt

Jag ska inreda min terrass, har jag bestämt mig för. I alla år har den bara stått där, och varit ett bra avlastningsställe för trasiga cyklar, barnvagnar, metallgrejer (som ändå bara rostar i regnet), fula plastmöbler, löv och lera. Det är svårt att njuta ordentligt av en terrass i Sverige, eftersom att den egentligen bara verkligen kommer till sin rätt under tre, fyra månader om året. Inte undra på att den förfaller under tiden.

Inredningstidningar

Men nu är det dags att ta tag i saken. De senaste veckorna har jag läst mängder av inredningstidningar, surfat på trädgårdssidor på Internet och pratat med människor jag känner som är duktigare på sådant här än jag är. Nästan alla säger samma saker: Börja från grunden. Anpassa efter olika årstider. Ta en bit i taget med en helhet i åtanke.

Så jag har bestämt mig för att först och främst skapa en grund, så att man inte längre går ut på blöt sten när man stiger ut på terrassen. Jag har därför köpt travar med trall, som man fogar ihop med varandra och som tillsammans bildar ett snyggt och funktionellt trägolv. Sedan har jag skapat ett tak gjort av hårdplast och tältväv i vitt som gör att halva terrassen är skyddad mot regn och sol.

Låna pengar för att inreda

För någon vecka sedan slängde jag allt gammalt bråte jag har vräkt ut där under årens lopp; det mest av det behöver jag inte ens längre. Jag hade inte riktigt pengarna att spendera på inredning, så jag tog ett lån för att kunna täcka det mesta. Jag gör hellre det än att spara ihop pengarna innan, för i så fall kommer det här projektet helt enkelt inte att bli av.

Jag hittade ett lån med hyfsat låg ränta, så nu börjar den roliga biten: Att hitta trädgårdsmöbler. På min gata ligger som tur är en inredningsaffär med helt okej priser. Jag köpte en träsoffa, två solstolar i ek och ett trädgårdsbord i glas. Efter att ha kört hem allt och ställt upp det på ett snyggt sätt på terrassen åkte jag och köpte växter. Grönska är dyrare än man kan tro, så jag var tacksam för det där lånet.

Bygga en fin uteplats

Efter att ha klätt terrassens väggar i lite murgröna och ställt upp krukor med olivträd så backade jag fem steg för att betrakta mitt verk. Det var svårt att tro att det bara var två veckor sedan samma plats hade varit en avdumpningsplats som jag aldrig var på. Nu skulle jag kunna hänga här ute hela tiden, så mysigt och inbjudande är det. Mina grannar är imponerade och har själva börjat prata om att fixa till sina uteplatser.