Hemsedal – Nordens alper för alla skidåkare

Hemsedal – Nordens alper

Vägen slingrar sig fram mellan höga vitklädda berg. Då och då ser vi den frusna forsen som vilar och väntar på våren. Förundras över att de små byarna vi passerar ser förvånansvärt levande ut, en stor skillnad mot Sverige där de flesta verkar vilja bo i staden. Vi är på väg till Hemsedal som ligger drygt 15 mil nordväst om Oslo. Det är tredje året på rad som kompisgänget åker hit. Varför? Vi gillar Hemsedal.

Hemsedal är den näst största skidorten i Norge och står ut i de nordiska fjällen med sina spetsiga, höga berg som påminner lite om alperna. Högsta toppen är över 1400 meter över havet, vilket ger en fallhöjd på ca 810 meter. Längsta nedfarten är sex kilometer.

Skidsemester Hemsedal

Den stora 8-stolsliften från dalen ser till att inga långa köer bildas. Till de allra högsta topparna tar du dig med andra sittliftar eller släpliftar. Jämfört med Åre är skidområdet inte lika utbrett, vilket gör att man slipper tråkiga, flacka transportsträckor.

Det finns ett stort utbud av fint pistade backar, både för nybörjaren och den mer avancerade åkaren. Det finns även flera välbyggda parkområden med hopp och rails för dem som inte nöjer sig med snabba åk i pisten. För de allra minsta skidåkarna finns ”Gaupeland” (lodjursland) där Hemsedals alla djur ibland dyker upp och busar med barnen. I direkt anslutning till backen finns fina grillplatser som är fria att använda, där elden brinner inbjudande hela dagen.

Offpist

Hemsedal är kanske mest känt för sin fina och lättillgängliga offpist. Anläggningen ligger högt och är därför snösäker. Oftast finns det tillräckligt med snö redan innan jul för att kunna utnyttja den stora och varierande offpisten. Ett mycket uppskattat och omtalat offpiståk är ”Gummiskogen”, som tar dig ner på baksidan av berget. Tillbaka tar man sig med taxi.

Nöjesliv

Om du har några krafter kvar efter skiddagen kan du göra av med resten på någon av Hemsedals alla afterskiställen. Det finns många restauranger, pubar och nattklubbar att välja på för den festsugne.
Annars kan man inta en god öl och lite mat i den hemtrevliga lobbyn på nybyggda lägenhetshotellet Alpin Lodge som ligger i direkt anslutning till de nedersta lifterna. Härifrån kan du titta ut över de upplysta backarna där de mest hängivna fortfarande åker kvällsåkning.

Tips

Cirka tio kilometer nordväst om Hemsedal ligger Solheisen skisenter. En lite mindre anläggning med två släpliftar och åtta backar med varierande svårighetsgrad, allt från grön till svart. Vad inte många vet är att liftkortet från Hemsedal gäller även här.

Övriga vinteraktiviteter i Hemsedal

Om du skulle tröttna på att åka skidor i backarna finns många andra aktiviteter att sysselsätta sig med. Till exempel kan du åka längdskidor, hundspann, hästsläde eller snöskoter. Du kan även testa på isklättring eller gå en lavinkurs.

Avstånd

55 mil till Stockholm
40 mil till Göteborg
16 mil till Oslo