Hur väljer man madrass och säng?

Välj rätt modell av madrass och säng

Beroende på hur många fjädrar madrassen har, och hur hårda de är avgör hur madrassen fungerar och hur den känns. Tillverkare kan ofta använda olika typer av spiralformer och diverse strukturer för att hitta nya varianter av madrasser till sängar. Hur fjädrarna placeras i sängen har stor betydelse för hur komforten blir.

Valja madrass

Yttre skiktet av madrassen

Nästa skikt i en madrass är den övre stoppningen som ofta tillverkas av så kallat ”polyuretan-skum”. Det yttre skiktet är materialet bundet till toppen av stoppningen och är alltså det man kan se sömmar på. Hur man vill ha sin säng är helt individuellt, och det är ungefär lika många som söker mjuka sängar kontra hårda likheter.

Hård säng ger mer stöd

En hård säng ger mer stöd åt ryggen och används ofta av personer med skolios, till exempel. Prisbilderna för sängar varierar kraftigt, men genom att köpa billiga sängar online kan man både få kvalitet och ett lågt pris. Vad man behöver göra är att läsa noga och se till att man får just den säng som passar sin egen kroppstyp.

Madrassens funktion i sängen

Hur tjock madrass man behöver i sin säng beror främst på kroppsvikten. En tyngre person behöver alltså en tjockare madrass för att få en likvärdig komfort. Madrassens uppgift är att ge stöd åt kroppen och att dämpa kroppsviktens tyngd. Sängen blir således belastad på olika ställen beroende på position, och det är viktigt att man har en säng som klarar av tunga kroppsvikter om man väger mycket.

Valja sang

Budget plus tjockare madrass

Ett bra budgetalternativ kan för dessa personer vara extra hårda sängar som kompletteras med en tjockare madrass. Madrassen fungerar då som stötdämpare ner mot sängen, och det viktiga är att man inte ”bottnar” i sängen – alltså att man inte slår igenom den övre madrassen helt.

Tanken med bäddmadrassen är att den ska gå ner cirka 70% som mest, och om den belastas mer än så behöver man alltså en tjockare modell. Välj rätt sängkläder till din säng. Nu för tiden finns mängder av modeller som andas eller har andra funktioner.

Madrasser med ”minnesskum”

Särskilt attraktiv för människor med kroniska smärttillstånd, eftersom den formar sig efter kroppen, och på så vis inte utgör något tryck. Minnesskum kom till Sverige under 90-talet och har sedan dess varit populärt bland just personer med smärta i framför allt leder.