Köpa eller hyra en bostad?

Skall man hyra eller köpa?

I tider har det diskuterats huruvida det bästa är att hyra eller att äga sin egen bostad. Många hävdar att det historiskt sett har varit mest lönsamt att köpa och äga sin bostad. Problemet är att historiken bara sträcker sig 20 år tillbaka och innan dess har det varit desto mer turbulent på bostadsmarknaden. Exempelvis var det 1992 som den svenska bostadsmarknaden kraschade totalt och många svenskar blev skuldsatta för livet.

Fördelar med att köpa

Fördelen med att köpa sitt eget boende är att man investerar pengarna och på sikt kan man få tillbaka summan man investerade eller ofta mer eftersom priserna stiger. Det betyder att man i princip kan bo gratis när man köper sitt boende förutsatt att priserna fortsätter att stiga in i framtiden.

Kopa eller hyra bostad

Nackdelar med att köpa

Att köpa en lägenhet innebär att du måste ta ett bolån som du ska betala av räntan på varje månad och även amortera. Även om du får ett lån med låg ränta så är det en avgift som du aldrig kommer tillbaka eftersom det är en slags hyra för att du lånat pengarna. Det bästa som kan göras är att ha så låga lån som möjligt så du kan lägga dina pengar på andra saker.

Du får också tänka på att din lägenhet kan sjunka i pris och till slut vara värd mindre än vad du köpte den för eller vad du har lån för. Då kan banken kräva att du ska amortera ner till det nya värdet vilket kan kräva mycket pengar från dig.

Fördelar med att hyra

Fördelarna med att hyra är att det är ett ganska bekymmerslöst boende då man slipper tänka på det mesta som underhåll av fastigheten, utbyte av vitvaror och mycket annat som du i en bostadsrätt själv ansvarar för. I en krisig ekonomi kan det också vara en fördel eftersom du har en helt annan rörlighet på bostadsmarknaden med hyresrätter än vad du har med bostadsrätter.

Nackdelar med att hyra

Nackdelen med att hyra är att man inte får bestämma särskilt mycket över sitt eget boende. Man måste hålla sig till de regler som fastighetsbolaget har satt upp. Det innebär också att du inte kommer få tillbaka någonting av de investeringar som du gör i lägenheten. Även om du renoverar köket så måste du ge bort detta helt gratis när du flyttar därifrån.

Tänk på att historien inte säger allt om framtiden!