Köpa ny kamera på nätet

Köpa kamera med rabattkod

En kamera är uppbyggd med en kammare som måste vara helt ljustät, ett objektiv som består av en eller flera linser samt en ljuskänslig komponent (film eller bildsensor). Sensorn är en ljuskänslig komponent i digitalkamerorna som i princip har samma funktion som filmen har i de analoga kamerorna. Denna bildsensor består av ett stort antal sk. pixlar som omvandlar ljuset till en elektrisk signal.

Bilderna lagras sedan digitalt på någon form av minneskort o.d. I dag använder de flesta människor digitalkamera som har många fördelar mot den gamla analoga kameran med film, och få nackdelar. Man behöver som sagt ingen film och ej heller någon framkallning och man kan ta del av bilderna direkt.

Kopa digtalkamera pa natet

Redigering av bilder

Dessutom kan man i dag redigera bilderna innan man eventuellt skriver ut dem. Andra fördelar är att man kan dela med sig av bilderna till sina vänner via t.ex. e-post utan att det behöver kosta något samt att man vid fototillfällena kan ta många kort och sedan välja ut det bästa.

Digitalkamerorna har utvecklats enormt sedan de första kom i början av 1990-talet. De första hade bara runt hundratusen pixlar vilken medförde att upplösningen inte var mycket att hurra för. I dag har även billiga digitalkameror 12-14 miljoner pixlar.

Pixlar är viktigt

Antalet pixlar har blivit ett försäljningsargument men tyvärr kan de flesta inte utnyttja dem. En kamera som har 8 miljoner pixel brukar anses ge bra utskrifter i A3-formatet och hur ofta gör man större utskrifter. Dessutom är det inte säkert att kamerans objektiv är tillräckligt bra för att kunna matcha antalet pixlar.

Fransmannen Joseph Nicéphore Niépce tillverkade den första fungerande kameran under det tidiga 1800-talet och hans första bilder behövde en exponeringstid på upp mot åtta timmar. Bildkvaliteten var inte heller speciellt bra då de inte hade så bra skärpa. Ordet kamera kommer från latinets camera obscura och betyder mörkt rum.

Tänk på detta

Om man går i tankarna för att köpa en ny kamera så är det en hel del saker man bör tänka på. På marknaden finns det idag ett mycket stort utbud av olika kameror, från billiga engångs till kameror för renodlat professionellt bruk och det är inte alltid lätt att hitta en kamera som tillfredsställer både ens kvalitetskrav samt ekonomiska möjligheter.

Först bör man fundera på hur mycket man kan och vill lägga på en kamera och hur stora krav man har. Har man stora krav på bildkvaliteten och man samtidigt vill ha bra inställningsmöjligheter så bör man satsa på en systemkamera d.v.s. en kamera med utbytbart objektiv. Är man däremot ute efter en lättskött, liten och smidig kamera för allmänt bruk fungerar det säkert bra med en sk. kompaktkamera.