Köpa och sälja silver

Köpa Silver

Här presenterar vi olika sätt att köpa silver och investera i silver som svensk. Silver och guld är något som blivit mer och mer populärt att köpa i investeringssyfte och vi hoppas kunna hjälpa folk att förklara skillnaderna. Både guld och silverpriset har under de senaste åren skjutit i taket och man får numera bra betalt för sina gamla smycken och annat.

Kopa silver

Varför köpa silver?

För att kunna förklara varför det kan vara bra att köpa silver som en långsiktig investering så behöver vi förklara skillnaden mellan papperspengar och ädelmetaller. Alla papperspengar har ett visst värde men inflationen höjer hela tiden priserna på saker som man kan köpa för pengarna. För att papperspengar ska kunna accepteras som betalning så måste ett förtroende finnas att pengarna behåller sitt värde.

Ädelmetaller

Ädelmetaller har använts som betalning i över 6000 år och har sitt värde i innehållet. Inflationen påverkar inte silver då mängden silver som finns på jorden är konstant. Papperspengar där emot har faktiskt ett ”eget värde” på 0 kronor oavsett vad som står på lappen.

Skydda dig

Du kan skydda dig mot värdeminskningen på papperspengar genom att köpa silver för dina pengar. Det finns så klart många olika sätt att köpa silver och vi ska redogöra lite närmare i det olika sätten.

Varför silver istället för guld?

Här kan man inte säga att det ena är bättre än det andra men många tycker att silver är historiskt lågt värderat jämfört med guld och har alltså en större potential att öka mer i värde.

Vilken typ av silver ska man köpa?

Det finns allt från värdepapper som representerar och följer priset på silver till silvertackor och silvermynt. Problemet med silvercertifikat är om utgivare går i konkurs. Om man vill köpa silver som en investering så skulle vi rekommendera att köpa fysiskt silver, antingen silvertackor eller silvermynt.

En silvertacka har den fördelen att du får mest silver för pengarna medan ett silvermynt har den fördelen att det är betydligt lättare att hantera och i en nödsituation så kan man handla med silvermynt medan silvertackor är svåra att hantera.

Om du beslutar dig för att köpa silvertackor så kan du välja på nypräglade tackor eller cirkulerade. Nypräglade silvertackor är aningen dyrare att köpa då du helt garanterat får en ny silvertacka men det är bara en estetisk fråga.

Var köper man silver?

Många tror att man bara går till banken för att köpa silver men riktigt så enkelt är det inte. Det finns några specialiserade aktörer som handlar med ädelmetaller . Det vanliga är att man beställer sitt silver på nätet och får det hemskickat (rekommenderat). Man löper alltså ingen risk att förlora något på vägen och betalningslösningarna på nätet är väldigt säkra idag. Ska man göra en större beställning så kan det vara värt att ringa innan.

Vill du hellre investera i värdepapper som är knutna till silver så kan vi rekommendera er att köpa en ETF som har symbolen SLV. Tänk bara på att fysiskt silver kan vara din sista säkerhet om det ekonomiska systemet kollapsar. Att köpa fysiskt silver är mer än en investering, det är en trygghet för dig och din familj.

Silvermynt

Man kan köpa silvermynt som hobby och eller som investering. Det finns många samlare idag men många tänker inte ens på att silvermynt är en riktigt bra investering. Innan man köper silvermynt så ska man bestämma om man vill köpa mynten som en investering eller för samlarvärdet.

Skillnaden är att rena investeringsmynt innehåller mer silver och du betalar lägre pris för silvret, men eftersom de är massproducerade så har de inte lika stort samlarvärde.

Varför köpa silvermynt?

Man kan säga att äga silver är ett sätt att skydda dina andra investeringar mot en ekonomisk kris eller kollaps. Skulle det gå riktigt åt pipan i världen så kommer guld och silver vara en av få saker som ökar i värde. Man kan säga att silvermynt kommer att öka i värde ju mer oroligt det är.

Sen är det inget som säger att silver kommer att minska i värde om det går bra i världen. Om man jämför guldmynt och silvermynt så borde silvermynt ha en större potential då korrelationen mellan guld och silver är väldigt stor just nu och den borde minska med tiden.

En fördel med silvermynt jämfört med silvertackor är att de är lättare att hantera. Skulle du någon gång behöva använda silver som betalning så är det inte så enkelt att betala med en stor silvertacka. Då är det betydligt enklare att betala med silvermynt. Det är även ganska lätt att förvara samt bra om man vill handla lite då och då.

Olika Silvermynt

Är du ute efter silvermynt i investeringssyfte så finns det en hel del att välja på. Storleken brukar ligga på runt 1 ouce. Här nedan hittar ni några populära silvermynt att köpa som investering.

Libery Silver Mynt
Silvereagle
Amerikansk Silver Eagle
Österrikisk Philharmonic
Mexikansk Libertad
Silver Buffalo
Sunshine Minting
Australiensiska Lunar
Australiensisk Silver Koala
Australiensisk Kangaroo
Kinesisk Panda
Silver Britannias

Garanti och Silverhalt

Silvermynt ges ut av olika mynttillverkare från hela världen. En sak är gemensamt för alla seriösa mynttillverkare är att det finns en statlig garanti på renhetsgraden. Om du vill köpa silvermynt i investeringssyfte så bör mynten ha en silverhalt på minst 900 och de flesta som säljs idag ligger på 999 (99,9 %).

Tänk på att samla silvermynt kan både vara en investering och en hobby. Det är ganska rogivande att titta igenom sin samling av mynt och se värdet växa.

Köpa Silvertackor

Att köpa silvertackor är ett om inte det bästa sättet att investera i fysiskt silver. Fördelen med att köpa en silvertacka är att du betalar minsta möjliga premie för silvret. Eftersom det kostar väldigt lite att framställa en silvertacka från silver om man jämför med mynt, smycken och andra produkter. Du får alltså maximal mängd silver för dina pengar om du köper en silvertacka.

En liten nackdel kan vara att det är svårt att hantera de lite större silvertackorna. Därför rekommenderar vi att man köper lite mindre tackor även om det kostar lite mer. Den vanligaste storleken på silvertackor är 1 Troy Ounce (oz) vilket motsvarar 31,1 gram. Du betalar alltså för vikten på silvertackan och för mängden silver du får medan papperspengar får sitt värde av ett tryckt nummer.

Andra storlekar på silvertackor som vi rekommenderar att man köper är 5, 10, 100 och även 1000 oz om man har plats att lagra det på. Förutom vikten på silvertackan så finns det ett flertal olika tillverkare och även där skiftar priset något. Vi rekommenderar alltid att man köper den silvertackan som är billigast i den viktklassen man valt. Då får man optimal avkastning på sina pengar.

Att tänka på när man köper silvertackor

Tänk på att inte köpa för små silvertackor. Ibland ser man silvertackor på så lite som 1 gram och då får man betala stora marginaler. Istället så tycker vi att man minst bör köpa en silvertacka på 1 oz (31 gram). Det kostar runt 200-300 kronor (beroende vad silverpriset står i så klart) och är ganska lagom att börja med.

Några exempel på olika tillverkare av silvertackor:

Sunshine Minting – Präglar silvertackor i storlekarna 1 oz till 100 oz. Sunshine Minting finns i USA och de är kända för att hålla hög kvalitet i präglingen.

Boliden – Vill man handla svenskt så har Boliden fina silvertackor. Ofta är de tyvärr ganska dyra då de är populära bland samlare. Silvertackor från Boliden är populära att ge bort som presenter och gåvor.

Credit Suisse – Det kända schweiziska företaget Credit Suisse har ett stort urval av silvertackor. En silvertacka från Credit Suisse är troligen ett av de mest kända investeringsobjekten.

Valcambi – Ännu ett schweiziskt företag som tillverkar silvertackor. Namnet är mycket välkänt och står för kvalitet och pålitlighet. Här kan man köpa silvertackor på upp till 1 kg.

Vi hoppas att ni nu lärt er lite mer om att köpa silver och fördelen med just silvertackor. Tänk på att för att få maximalt silvervärde så ska ni köpa en lite större storlek på silvertackorna.

Silversmycken

Att köpa silversmycken är också ett sätt att investera i silver. Även om vi skulle avråda seriösa placerar från att köpa silversmycke så kan man i en del fall göra ganska bra affärer. Nackdelen med silversmycken är att man sällan får så stor koncentration av silver som man får i mynt eller tackor.

Köpa Silversmycken

När du har bestämt dig för att köpa ett silversmycke så är det viktigt att du kan värdera silvervärdet i smycket. Ett silversmycke bör innehålla minst 925 silver (alltså 92.5% silver). Äkthetsbeviset på att silversmycken håller denna kvalitet är en stämpel med tre kronor (kattfoten). Redan 1754 infördes Kattfoten som opartisk kontrollstämpel.

Varför köpa silversmycke?

Den största anledning att köpa ett silversmycke är helt enkelt om man vill ha ett smycke. Samtidigt som att du gör en investering så får du silver i en form som du kan visa upp och vara stolt över. Det är inte det ultimata sättet att investera i silver men den kombinera nöje med en investering.

Nackdelen med smycken är att något som du tycker är snyggt kanske någon annan inte gillar. Då blir det genast svårare att sälja och värdet på ett smycke avgörs ofta av köparen. Ser man bara på silvervärdet så blir det tyvärr ofta ganska lite eftersom man inte kan bära hur tunga smycken som helst.

Silversmycken kan vara otroligt vackra och behöver inte kosta mycket pengar. Alla som gillar silver bör helt klart äga någon form av silversmycke för att kunna visa sin kärlek till silver. Sen är silver betydligt mer diskret än guld vilket kan vara bra i en del fall.

Var köper man silversmycke?

Idag handlar man med fördel silversmycken på nätet. Det finns flera olika aktörer som erbjuder bra priser på silversmycke. Tänk på att ni kan prova ett smycke i affären för att sedan handla det på nätet.