Köpa antivirusprogram på nätet

Vad är ett virus?

Många köper antivirus för att skydda sin dator mot farlig kod och annan skadlig programvara. Men, vad är egentligen ett virus? På vilket sätt skadar det datorn? Det kan du läsa mer om i den här artikeln. Till att börja med måste man förstå hur datorn arbetar när den ansluter sig mot internet. När du skriver in en webbadress i adressraden och trycker på Enter, kommer din webbläsare att börja hämta den hemsidan du går till.

Varsam med program och hemsidor

Här sker alltså en nedladdning, en fil kopieras från en server till din dator. Men, vad händer om en elak programmerare skrivit något i hemsidan, som gör att datorn börjar bete sig onormalt? Jo, då har man fått ett virus.

Ett virus är alltså en bit kod, ett program, som inte kan kontrolleras av användaren. Ofta vet man heller inte att man är drabbad, eftersom många virus faktiskt inte vill förstöra för användaren. Man kan få virus i sin dator, telefon, laptop, mobiltelefon, på sin hemsida och det kan även hamna hos ditt webbhotell ifall du har hemsidor hos någon leverantör av webbhotell.

Kopa virusprogram pa natet

Olika typer av virus

En populär typ av virus är botnät. På senare tid har dessa vuxit sig allt större. De går ut på att många datorer tas över, och via dem genomför en ofta olaglig handling. Exempelvis har detta utnyttjats av cyberbrottslingar som vill komma åt konton genom att testa många olika lösenord, så kallad ”bruteforce-attack”. För det första slipper de skyldiga slöa ner sina egna datorer, och för det andra är det svårare att bli upptäckt.

Maskar och trojaner

Andra typer av virus är maskar och trojaner. Maskar sprider sig, till skillnad från traditionella virus, utan att filer behöver förflytta sig från en dator till en annan. Trojanska hästar låtsas vara någonting, för att egentligen vara virus. Exempelvis kan användaren tro att han eller hon startar ett spel, trots att den i själva verket satt igång en virusattack.

För att skydda sig mot virus är det viktigt med ett ordentligt antivirus, eller virusskydd. Dessa finns i många olika prisklasser och skepnader. Att välja antivirus kan vara svårt, män är väl värt besväret.