Läsa böcker på iPad

Hur läser man en bok på iPad?

Få har undgått surfplattornas breda användningsområde när det gäller allt från att erbjuda snabb underhållning till smarta funktioner som förenklar och organiserar det dagliga livet. Man kan även använda dem till att på ett bekvämt sätt läsa artiklar och böcker, och detta är något som blir alltmer populärt.

iPad är en av de absolut populäraste surfplattorna, och den har ett väl utvecklat system för att göra läsning så enkelt som möjligt. Vart man än befinner sig har man lätt tillgång till tusentals titlar som man kan ladda ner och läsa. Detta gör att man slipper släpa med sig böcker på semestern eller då man reser med kollektivtrafiken.

Passion för läsning

Det är många som älskar att läsa och detta intresse kan se väldigt olika ut för olika människor. Vissa gillar framförallt att lära sig nya saker, läsa biografier eller historieböcker, medan andra mest vill drömma sig bort till en fantasivärld där karaktärernas liv aldrig är långtråkigt.

Böcker är dock både skrymmande, otympliga att bära med sig, och blir i längden blir de en dyr historia, detta även då man handlar pocket. Så ett bra alternativ för alla som älskar läsning är att börja använda sin iPad som ett portabelt bibliotek. På så sätt kan man förvara alla sina favoriter på ett och samma ställe och dessutom enkelt surfa in på bokaffärer och förlag och köpa de senaste storsäljarna.

Lasa bok ipad

Effektiv läsning med appar

Varje iPad kommer med en inbyggd app som kallas iBooks vilket möjliggör smidig förvaring av alla ens böcker och dessutom länkar till en tillhörande bokaffär där man kan köpa och ladda ner nya titlar när man är trött på sin samling. Denna apps startsida ser ut som en riktig bokhylla, men i miniformat. På så sätt kan man lätt känna igen en titel genom bokomslaget och det ger dessutom en mer genuin känsla.

Trots allt vill man ju inte att ens favoritböcker ska förvaras i anonyma mappar som man aldrig minns vad man har i, utan man vill åt samma äkta läsupplevelsen med sin surfplatta som när man kryper upp i soffan med en ny bok. Det finns även en mängd andra appar som fyller samma funktion, och länkar till bokförlag och bokaffärer online där man kan införskaffa nya titlar.

Smarta funktioner

Då man klickar på en bokrygg i sin digitala bokhylla så slås boken upp på skärmen och man kan lätt orientera sig via innehållsförteckningen, och antingen klicka på ett specifikt kapitel eller löst dra med pekfingret från höger till vänster för att bläddra fram bland sidorna. Man kan också helt enkelt klicka i det högra eller vänstra hörnet för att vända blad.

Designen är något det har lagts fokus på och den som kanske tror att läsning via surfplattor känns som att läsa ett dokument i Word har fel. Boken som man öppnar har samma format som en riktig bok, men ännu bättre då det finns funktioner. Exempelvis kan man enkelt föra anteckningar utan att vika och kladda ner sidor, vilket är oundvikligt med en vanlig bok.

Genom ett klick markerar man var man vill skriva sin anteckning, och sedan kan man finna alla de noteringar man gjort samlade, och snabb ta sig tillbaka till rätt sida. Detta är en användbar funktion både om man läser en fackbok eller ska skriva en bokanalys, eller om man bara vill minnas sina favoritpartier. Dessutom kan man färgmarkera textstycken i olika färger, vilket också kan vara en användbar funktion vid studier.

För att läsningen ska bli så bekväm som möjligt kan man ändra storleken på bokstäverna, vilket gör att läsning kan bli mycket lättare, detta även för äldre eller för personer med dyslexi. På samma sätt kan man justera ljusstyrkan, exempelvis beroende på om man är inomhus i ett mörkt rum eller utomhus i starkt solsken, eller byta typsnitt om man tycker att originalets text är svårläst.

Stöter man på ett ord man inte förstår kan man markera det och snabbt slå upp det i en ordbok utan att ens behöva lämna sidan. Dessutom kan man använda bokmärken så att man hittar tillbaka dit man slutade läsa sist.

Köpa nytt och dela upplevelser

En sann bokälskare vill naturligtvis hålla reda på när nya publikationer kommer ut, och via iBooks eller liknande appar kan man snabbt köpa hem nytt till sin bokhylla genom ett klick. I dessa butiker för digitala böcker finns gott om listor med bästsäljare, titlar rankade och recenserade av journalister och andra tips som gör det roligare än att gå runt bland vanliga bokaffärer. Vissa titlar är till och med gratis, framförallt klassiker, vilket är en stor bonus för bokslukaren.

Utöver iBooks som kommer med varje iPadfinns det ytterligare apps med liknande funktioner men med små skillnader och vissa unika tilläggsfunktioner. Det finns exempelvis läs-appar som passar extra bra för de som en gång i tiden alltid gick med i bokcirklar för att kunna dela och diskutera litteratur.

Skillnaden är att man via sin läs-app kan diskutera med många fler via sociala media och skapa forum där man kan rekommendera och diskutera böckerna som engagerar och berör med bokälskare över hela världen.