Olika betalsätt på nätet

Olika betalningssätt online

De vanligaste sätten att betala i en webbutik med är med kreditkort, e-plånbok, faktura, postförskott och direktöverföring från banken. De olika alternativen erbjuds på webbshopens hemsida men alla har inte samma utbud. När det handlar om att handla via Internet så finns det många olika saker som kan väcka oron.

Inte bara det att man betalar via en dator och aldrig får träffa en riktig person utan också att man inte har produkten man köpt direkt i handen och måste vänta på att leveransen kommer fram. Om den nu gör det…

Kreditkort och Kontokort

Det flesta, även om inte alla webbutiker, erbjuder betalning med kreditkort och kontokort. Med kreditkort samlas dina utgifter på en faktura som betalas senare medan betalning med kontokort dras direkt från kontot. För att försäkra sig om att man inte blir utsatt för kreditkorts-bedrägeri eller nätfiske som det också kallas för så kommer här några tips på vad man ska lägga märke till:

  • Har sidan du vill köpa från SSL? Detta ser du lätt genom att titta på webbadressen, om det står ”https” i stället för ”http” så har den SSL.
  • Hänglås på vänster sida av URL adressen bevisar att webbshopen kan identifieras.
  • Kolla alltid din faktura för att se om rätt summa dragits vid köpet.

Betalsatt online

E-plånbok

De finns många e-wallets, e-plånböcker, att välja mellan, men för att nämna några få så finns till exempel PayPal, Click2Pay och Payers. Köp via e-plånbok är mindre riskabelt eftersom man inte behöver ge sina kortuppgifter till varje webbhandel som man handlar hos, utan bara till den e-plånbok man valt att använda.

Efter att man skrivit upp sig på en av e-plånböckerna är den och kontouppgifterna sammanlänkade, så allt man behöver göra när det är dags att betala är att klicka på ikonen för den e-plånbok som man använder. Nu loggar man in med email adress och lösenord, sen är det klart och betalat.

Faktura

Att betala med faktura är också populärt bland dem som vill känna sig säkra. På det sättet kan man se vad man köpt innan man betalar. En del webbutiker erbjuder detta alternativ men då måste man vara svensk medborgare och uppge sitt personnummer för ingen butik vill ta onödiga risker med räkningar som ingen betalar.

Postförskott

Postförskott innebär att man får hem en avi i brevlådan, eller som på senaste tiden via sms i telefonen. Betalar gör man på närmaste postkontor samtidigt som man får varan i handen.

Direktöverföring från banken

Direktöverföring med kod-dosa är ett av de säkraste sätt som finns att betala på. Tyvärr så ger direktbetalning inte tillfället för konsumenten att se varan innan betalning sker men överföring via Internet-bank är mycket populärt bland e-handlare om det är tillgängligt.

Vilket sätt man än väljer att betala på till så ska man vara medveten om att bedrägeri via Internet har minskats otroligt. Det är viktigt att man litar på webbutiken man köper från och att man läser vilken sorts säkerhet sidan erbjuder innan man köper.