Vad är ärr?

Varför får man ärr?

När huden skadas på ett sådant vis att hud försvinner och det börjar blöda kommer det med stor sannolikt när det precis läkt ihop synas ett ärr. Efter tiden som går kommer ärret försvinna mer och mer, men ibland räcker det inte med att vänta ett tag och ärret försvinner.

Ibland kan skadan varit djup och det blir svårt för huden att återgå till samma stadie som det först var i innan man blev skadad. Något som är intressant med naturens djur är att de inte på samma sätt får ärr som oss. Våra ärr tar längre tid att läka än ett djur därför de är mer anpassade för alla obehagligheter de kan stöta på i naturen.

Hårväxt och ärr

Om du har ett ärr känner du säkert igen att det gärna inte växer ut nya hårstrån på ärret och detta beror på att det skinnet är mycket hårdare än ditt vanligare skinn. Det är egentligen samma sorts skinn fast mer sammanbitet. Detta tror en del forskare är för att det ska skydda mot senare liknande incidenter.

Något som också är intressant som har med ärr att göra är att när en människa får en hjärtattack så bildas ett ärr i hjärtats muskel vilket i sin tur orsakar att hjärtat tappar kraft och leder till en hjärtattack.

Vad ar arr

Finnar i tonåren

Normalt sätt brukar tonåringar få finnar i framför allt ansiktet men även andra ställen, så som axlar och rygg, finnarna brukar stanna upp i tjugoårsåldern. Men hos en del stannar detta kvar och blir akne som kan hålla på uppemot fyrtioårsåldern. Akne kan vara något otroligt jobbigt för en person att ha. Det kan sänka ens självförtroende och att man mår helt enkelt dåligt.

Som tur är finns det kurer som hjälper till att reducera aknen. Det bästa man kan göra för att hitta en produkt som passar sin akne och hud är att besöka en hudvårdsspecialist som får kolla på dig och avgöra vad den tycker passar dig bäst.

Laserbehandling av ärr

Om det orsakar ärr kan detta bli väldigt jobbigt men som tur är lever vi i en ständigt utvecklande värld som gör många framsteg inom dels detta område. Det finns laserbehandlingar man kan genomgå om man känner att det skulle behövas. Vid en laserbehandling kan man aldrig garanteras fullständigt resultat. Dock kan man garantera ett reducerat resultat, det vill säga att synligheten är mindre.