Varför skall man bleka tänderna?

Varför ska jag bleka mina tänder?

Det är ganska enkelt. Dina tänder bör du vara lika noga med som övriga kroppen.  Efter en längre tid kan tänder få en tråkig gul nyans pga. exempelvis mycket kaffedrickande eller rökning. Så även om du borstar dina tänder varje dag för att hålla dem friska och rena, så betyder det inte alltid att de är vita, rena och glänsande. Det finns många skäl till varför dina tänder kan förlora sin vithet. Tandblekning är ett bra sätt att få tillbaka det vita skinande leendet.

Varför ska jag bleka mina tänder?

De vanligaste orsakerna är:

• Genetiska: Dina tänder kan vara skinande vita eller ha en nyans av gult. Det beror till stor del av dina gener. Om du har tur så kan du vara född med en uppsättning vita tänder. Folk med genetiska problem kan ha tänder som är missfärgade eller ser gula ut. Det beror oftast på färgen i tandens dentin.

• Fysiska orsaker: Det finns flera orsaker som påverkar utseendet, styrkan och skinandet av dina tänder. Tänderna kan bli ofta mer eller mindre missfärgade av rökning, medicinering, te, kaffe, cigaretter och andra tobaksprodukter. Även kolsyrade läskedrycker kan göra att tänderna blir fläckiga.

Missfärgade eller fläckiga tänder ser inte så fint ut och din framtoning påverkas av detta såklart. Både din personlighet och framtoning beror delvis på dina tänder. Fräscha tänder är helt klart bättre för dig och din person. Tandblekning kan hjälpa dig att få tillbaks dina naturligt vita tänder. Vissa studier visar att folk med vitare tänder inte bara ser yngre ut, utan att det också finns ett samband mellan en hög självkänsla och ett vitt säkert leende.

Människor som har blekt sina tänder har även:

• utvecklat en större medvetenhet om sina tänder, och blivit nogrannare med sin tandhygien, som t.ex tandborstning och användning av tandtråd.

• blivit mer öppna inför ytterligare tandförbättringar såsom att byta ut gamla amalgamfyllningar.

• vanligen friskare tandkött och fräschare andedräkt.

Hur fungerar tandblekning?

Det finns två typer av fläckar på tänderna: Fläckar som finns utvändigt och är sådana som ligger utanpå tandemaljen samt så kallade invändiga fläckar och finns i tandens insida.  Dessa syns genom emaljenoch som en missfärgning.

Medan tandblekningstandkräm och tuggummi kan fungera för att ta bort ‘utvändiga fläckar’, så är de inte utformade för att fungera på tandens insida för att avlägsna de mörkare, mer luriga ‘invändiga fläckarna’.

Köpa tandblekningskit

När du köper tandblekning på nätet så ingår den aktiva ingrediensen karbamid peroxide som är ett mycket effektiv blekmedel för att avlägsna invändiga fläckar. När medlet stryks på den missfärgade tanden, så bryts peroxiden ner till vatten och radikala vätejoner. Jonerna jobbar sig ner till fläcken, och bryter isär fläckens beståndsdelar. När fläcken har avlägsnats så har tanden fått ett mer vitare och skinande utseende.

Hur länge håller tandblekning?

Det är en subjektiv fråga. För det första beror det på orsaken till att dina tänder fått fläckar eller blivit missfärgade. Om du brukar dricka mycket tee, kaffe vin etc., så är det troligt att din tandblekning inte kommer att hålla så länge. Gör en tandblekningstest först.

Konsumtion av sådana drycker kommer att få dina tänder missfärgade igen. Rökning kan också bidra till att du får missfärgade tänder igen. Om dina tänder är missfärgade pga. genetiska orsaker, kan du behöva en tandbleknings-behandling igen efter ett par år. Normalt så kan du räkna med att en tandblekningsbehandling som utförts på ett professionellt sätt kommer att vara kvar i 5-7 år.