Yogaprodukter Rabattkod

Tips för en starkare närvaro på yogamattan

Här står jag på yogamattan i Trikonasana och funderar på om de har ingredienser hemma till en sojalatte. I denna korta artikel presenterar jag tre konkreta tips som har hjälpt mig till en starkare närvaro på yogamattan. Du kan även köpa yogaprodukter med rabattkoder.

Ibland kommer jag på mig själv med att stå i krigaren och dagdrömma, och det händer att jag blir arg på mig själv för det. Sen kommer jag på att jag inte skall får vara arg på mig själv, och då blir jag arg på mig själv för att jag blev arg på mig själv.

Ohjälpsamma och hjälpsamma tankar

Jag tror att vi alla gör det mer eller mindre, vi tänker på annat när vi yogar. Hur ser de andra i rummet ut? Vem som skall laga maten ikväll? Varför sa han så? Undrar om de tycker jag ser konstig ut? Åh vad jag är törstig. Undrar hur lång tid det är kvar? Såg hon att jag kollade på klockan?

Vad jag menar är inte att tankar alltid är fel under yogan, men att tankar som inte har med yogan att göra inte är hjälpsamma just vid detta tillfälle. Vid ett annat tillfälle kan dessa tankar vara mycket användbara och hjälpsamma, men nu är inte rätt tillfälle för dem.

Å andra sidan så finns det tankar som är skickliga under yogapasset. Tankar som hjälper oss att komma djupare och vara mer närvarande i vår yoga är exempel på skickliga tankar. Tankar som pekar tillbaka på vår upplevelse här och nu.

Yogaprodukter rabattkod

Tankarna påverkar närvaron

Vår utmaning ligger i just detta: att skilja de skickliga tankarna från de oskickliga, inte i att sluta tänka. Fortfarande, efter över femårs regelbundet Yogautövande distraheras jag ibland (läs ofta) av oskickliga tankar, som inte har med yogan att göra och som inte pekar på min upplevelse här och nu. De invaderar mitt medvetande och får mig att förlora fokus och närvaro.

Tre ovärderliga hjälpmedel

För att minska mina oskickliga tankars distraherande makt över mitt sinne under yogan påminner jag mig innan, under och efter varje yogapass om dessa tre ovärderliga hjälpmedel:

* Låt inte blicken flacka. Fäst blicken på en punkt och låt den stanna där under varje Asana. (Den yogiska termen för det här är Dristhi)

* Observera sensationerna i kroppen. Ibland ställer jag frågor till mig själv när jag står i en ställning. Till exempel: Hur känns det? Vad händer här? Var är min uppmärksamhet nu? (Detta är exempel på tankar som pekar mot min upplevelse här och nu)

* Lyssna på andningen. Den susande andningstekniken vi kallar Ujjayi (the
breath of victory) är till stor hjälp här.

Kom ihåg att teknikerna måste användas för att fungera. Nästa gång du ställer dig på yogamattan experimentera gärna med dessa tekniker och se vilken som fungerar bäst för dig.

Rätt yoga för dig

Yoga kan ge dig styrka, bättre kondition, balans, koordination och avkoppling. Flera olika varianter av yoga finns och här går vi igenom några av de vanligaste..

Hatha yoga för alla

Hatha yoga är den kanske vanligaste formen av yoga. Den tränar upp din fysik men har även ett meditativt inslag.

Du intar olika positioner i en lugn takt. Hatha yoga passar nästan alla och kan vara ett bra val för nybörjaren.

Power yoga för dig som vill få uthållighet

Power yoga är en yoga med ett stort fokus på kondition och styrka. Denna yoga är utformad för att du ska bli svettig.

Meditativa och avslappnande inslag har mindre plats i power yoga. Power yoga har snabbt blivit populärt på svenska gym och passar nog bäst de redan går på gym bäst.

Ashtanga yoga tränar din kropp

Ashtanga är den allra mest fysiskt krävande yogan. Ashtanga yoga kombinerar rytmisk djupandning med snabba kontinuerliga rörelser.

Ashtanga yoga är perfekt för dig som vill få en stark och uthållig kropp. Den här formen av yoga har dessutom ett stort fokus på koncentration.

Iyengar yoga stretchar kroppen

I iyengar yoga stretchar man kroppen mot motstånd och det är därför en form av yoga som använder hjälpmedel, t.ex. bälten. Alla rörelser sker stående.

Du stannar kvar länge i varje rörelse och ställning för att verkligen stretcha ut kroppen. Det är en perfekt form av yoga för dig som vill bli vig eller som har problem med nacke och rygg.

Fler former av yoga

Det finns otaliga former av yoga men de vi har gått igenom hör till de vanligaste. För att komma igång med yoga är det enklast att anmäla sig till en kurs eller ta ett power yoga pass på gymmet.

Ashtanga Yoga

Ashtanga yoga är en typ av yoga som grundades och utvecklats av K. Pattabhi Jois. Denna yoga kallas också; den åttadelade yogan. Idén är att vägen till renlära består av åtta andliga övningar.

De första fyra delarna i Ashtanga är; yama, niyama, Asana och Pranayama. Dessa anses vara renande övningar som går att kontrollera och korrigera utifrån. Andra är; pratyahara, dhyana, dharanasom är interna övningar.

Dessa delar kan bara korrigeras genom att på rätt sätt applicera Ashtanga Yoga. Den här varianten av yoga är ganska psykiskt krävande.

K. Pattabhi Jois sade att kroppen måste vara stark för att man ska kunna utföra alla delar tillräckligt bra. Om kroppen är svag, eller dess sinnen inte fungerar till fullo, gör träningen ingen nytta alls. Därför bör man följa sin instruktör så att kropp och själ kan utvecklas i harmoni.

Vinsaya och Tristhana praktiseras i Ashtanga Yoga.

Vinsaya är en stil som gör att Ashtanga och dess principer står ut bland de andra. Vinsaya står för den rörelse och andning som används för de interna reningsprocesserna. Varje rörelse görs med endast ett andetag. Svett är Vinsayas viktigaste resultat. När du svettas betyder det att du utför övningen på ett bra sätt.

När du utför dina Asanas skapar kroppen värme som får blodet att koka och transportera ut gifter till utsidan av kroppen. Eftersom gifterna finns i svett är det bättre ju med du svettas.

Positionerna används för att till fullo utveckla kroppens styrka och hälsa. Ashtanga Yoga har tre grundposer och en rad övningar för att möjliggöra dem.

De tre poserna klassificeras i olika nivåer.

  • Den första är den Primära Serien som siktar på att styra upp kroppen och driva ut giftiga ämnen.
  • Den andra är Mellanserien som öppnar och rengör energikanalerna för att rengöra nervsystemet.
  • Den sista är den Avancerade Serien från A till D. I den här serien tittar man på styrka och form.

Tristana är en yogaprincip som representerar enigheten mellan de tre platserna för handling och uppmärksamhet. Den första är positionen, den andra är andningen, den tredje och sista är Dristi från det seende stället. Dessa tre måste fungera tillsammans för att kunna utföra något.

Andningsteknikerna är samstämda och synkroniserade. Det är viktigt att varje rörelse ackompanjeras av ett andetag. Ujjayi kallas den andningsteknink som används i Ashtanga Yoga. Utförandet av denna teknik måste förlängas efter varje övning. Det du måste bemästra är att hålla positionen och andan längre och längre. Det är en otrolig andningsövning som stärker din inre eld och ditt nervsystem.

Dristhi berörs av både Ashtanga och Tristhana. Dristhi beskrivs som punkten där du fokus och när du utför din Astana. Det gör ditt sinne rent, klart och stabilt.